Ιατρική Αμέλεια “βαπτίστηκε” κορονοϊός για τον 41χρονο

25 Μαΐου, 2021

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

 

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, μετά την απόφαση του Εφετείου της Πάτρας. Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δε διενεργείται νεκροψία – νεκροτομή στους ανθρώπους που πέθαναν από τις επιπλοκές του COVID-19, με την αιτιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς του ιού ακόμη και από ένα νεκρό σώμα. 

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι οι συγγενείς των θυμάτων έχουν δικαίωμα να πάρουν ολοκληρωμένες απαντήσεις για το θάνατο των δικών τους ανθρώπων. Η απόφαση του Εφετείου Πάτρας, δικαιώνει τη θέση μας και φυσικά τους συγγενείς των θυμάτων, αφού όπως αναφέρεται σε αυτή, οι νεκροψίες – νεκροτομές θα πρέπει να διενεργούνται όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Η απόφαση μάλιστα, τονίζει ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια ενός θανάτου, εάν δηλαδή πράγματι επρόκειτο για επιπλοκές του κορονοϊού ή αν οφειλόταν σε κάποια ιατρική πλημμέλεια.

Η επίμαχη απόφαση για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής 

 

Με το υπ’αριθμ. 77/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, η ελληνική Δικαιοσύνη ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του οικείου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ειδικότερα, το δεύτερο, είχε αποφανθεί, αποδεχόμενο και την θέση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ότι δεν είναι αναγκαία η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, λόγω κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. 

 

Το Εφετείο όμως, φαίνεται να διαφώνησε και έκρινε πως η τελευταία απόφαση δεν είναι επαρκώς εμπεριστατωμένη ως προς το βασικό της επιχείρημα (δηλ. ότι η διενέργεια νεκροτομής δεν θα επέφερε κάποια αλλαγή στη διάγνωση της αιτίας θανάτου, η οποία είχε αποδοθεί, όπως αναφέρθηκε, από τους θεράποντες γιατρούς).

 

Ειδικότερα, οι εφέτες αναφέρουν: “η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής είναι αναγκαία ανακριτική πράξη για τη διερεύνηση της καταμηνυθείσας αξιόποινης πράξης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αφού γενικά το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής ουσιαστικά συμβάλλει στην υποβοήθηση του έργου των εισαγγελικών-δικαστικών αρχών σε ειδικά επιστημονικά ζητήματα και δη ιατρικά που ανακύπτουν κατά τη διερεύνηση ενός θανάτου. Το τι αποδεικτικά στοιχεία θα εισφέρει εν προκειμένω η νεκροψία – νεκροτομή, δηλ. αν θα επιβεβαιώσει ή όχι την αναγραφόμενη στο πιστοποιητικό θανάτου αιτία θανάτου του … («λοίμωξη αναπνευστικού COVID+ (θετικό) – αναπνευστική ανεπάρκεια – σκλήρυνση κατά πλάκας»), μόνο με τη διενέργεια της ανωτέρω πράξης [νεκροψίας-νεκροτομής] μπορεί να καταδειχθεί”.

 

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσω της νεκροψίας – νεκροτομής, που επικαλέστηκε το Πλημμελειοδικείο, το Συμβούλιο επεσήμανε πως εφόσον τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ, μπορεί να διενεργηθεί, ακόμη και εάν ο αποθανών  νοσούσε από Covid 19. Έτσι ελαχιστοποιείται ο επικαλούμενος από την Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Μπορείτε να ορίσετε το δικό σας Ιατροδικαστή

Ο Συνήγορος του Ασθενή σας παρέχει τη δυνατότητα να ορίσετε ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο στην νεκροψία - νεκροτομή, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του συγγενικού σας προσώπου μετά από τη νοσηλεία του λόγω νόσησης από Covid-19.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση

 

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή λίγες ημέρες μετά το θάνατο ενός 41χρονου άνδρα, του οποίου η οικογένεια αιτήθηκε τη διενέργεια νεκροψίας για να διρευνηθούν τα αίτια του θανάτου του.

 

Όπως εξηγεί στην έφεσή του ο αντισαγγελέας Εφετών, “χωρίς τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής είναι αδύνατο να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του, αν δηλαδή ήταν αποτέλεσμα του κορωνοϊού ή αν πέθανε από άλλη αιτία με κορωνοϊό, αν του δόθηκε η κατάλληλη ιατρική αγωγή και φροντίδα, αν υπήρχε οποιαδήποτε πλημμέλεια, ως προς τη νοσηλεία του. Το προσβαλλόμενο βούλευμα εσφαλμένα θεώρησε ότι αρκεί το πιστοποιητικό θανάτου που υπέγραψαν οι θεράποντες ιατροί του ότι ο 41χρονος απεβίωσε από λοίμωξη αναπνευστικού COVID και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο … νοσηλευόταν με αυτές τις αιτίες, όμως χωρίς να έχει γίνει νεκροψία – νεκροτομή πως οι ιατροί που συνέταξαν το ως άνω πιστοποιητικό είναι σίγουροι για την αιτία θανάτου;”.

Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει ότι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβούλιο Πλημμελιοδικών, αντίστοιχα και πριν τον Covid-19, δεν θα έπρεπε να γίνονται νεκροψίες, αφού η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να αρκεστεί στην κρίση των γιατρών, ιδίως αν υπήρχε φόβος διασποράς άλλων ιών.

 

Λέει χαρακτηριστικά: “Μα τότε σε κάθε ερευνώμενη περίπτωση θανατηφόρας ιατρικής αμέλειας θα μας αρκούσαν οι διαβεβαιώσεις των ιατρών για τα αίτια θανάτου και δεν θα χρειάζονταν νεκροψίες, οι οποίες διατάσσονται από την Εισαγγελία ακριβώς για να διακριβωθούν τα όποια αίτια ιατρικής αμέλειας» συμπληρώνει και καταλήγει: «Καθίσταται σαφές ότι ο μόνος τρόπος να διερευνηθεί η υπό κρίση υπόθεση του θανάτου είναι μόνο με νεκροψία – νεκροτομή η οποία θα μας δείξει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του και κατά συνέπεια το Συμβούλιο σας πρέπει να κάνει δεκτή τυπικά και ουσιαστικά την υπό κρίση έφεσή μας και να επιτρέψει τη νεκροψία – νεκροτομή στο σώμα του”.

Ιατρική Αμελεια ο θάνατος του 41χρονου

 

Η παραπάνω δικαστική κρίση του Εφετείου Πάτρας, κάνει φανερή των κατάσταση που βιώνουν συνολικά οι συγγενείς των πολιτών που έπεσαν θύματα της πανδημίας… Η ιστορία όμως όπως αναφέραμε παραπάνω στάθηκε αφορμή για την απόφαση, κρύβει πίσω της τη συγκλονιστική ιστορία της μητέρας και της συζύγου, του 41χρονου άνδρα που κατέληξε..

 

Οι συγγενείς του μόλις 41 ετών ασθενή, υπέβαλλαν μήνυση, στο πλαίσιο της οποίας ζήτησαν τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Έφτασαν μάλιστα μέχρι και το Συμβούλιο Εφετών, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η σύζυγος και η μητέρα του άτυχου άνδρα όταν έφτασαν στο νοσοκομείο. Εκεί, ενημερώθηκαν ότι τελικά ο 41χρονος είχε αποβιώσει. 

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν: Απροσδόκητα κατά την άφιξή μας, αφού μας ταλαιπώρησαν μέχρι να βρούμε τον αρμόδιο ιατρό, μας ενημέρωσε η κα (…) περί τις 21:20 ότι ο αποβιώσας έχασε τον αγώνα για τη ζωή του. Για την ακρίβεια μας ρώτησε «τι κάνετε εδώ» και απάντησε η δεύτερη εξ ημών ότι ήρθαμε να πάρουμε το παιδί για να το πάμε στο Ρίο. Τότε η κα (…) μας είπε «Δεν τα μάθατε, δυστυχώς έχασε τον αγώνα» και η δεύτερη εξ ημών ρώτησε, «Έχασε το παιδί μου τη ζωή του και δεν ενημερώθηκε κανένας» και μας απάντησε ότι κάλεσαν τη μητέρα στο τηλέφωνο».

 

Μάλιστα, όπως περιγράφουν στη μήνυση, όταν την επόμενη ημέρα η σύζυγος του 41χρονου πήγε ξανά στο νοσοκομείο για να παραλάβει το πιστοποιητικό θανάτου, αυτό έγραφε επάνω πως η ώρα θανάτου ήταν στις 22.01, δηλαδή 40 λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του στους συγγενείς του.

 

Τέλος, στη μήνυση τους επισημαίνονται τα παρακάτω λόγια: «Εν ολίγοις, μέσα σε πολύ λίγη ώρα, και ενώ ήταν έτοιμη η μεταφορά του στο Ρίο, την οποία επιδιώξαμε και πετύχαμε ακριβώς λόγω των αθλίων και υπόπτων συνθηκών νοσηλείας του στον Πύργο, ο άνθρωπος μας διασωληνώθηκε και αμέσως σχεδόν μετά πέθανε. Ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή όχι απλώς επικοινωνούσε με την οικογένειά του και επιβεβαίωνε την καλή σε γενικές γραμμές κατάσταση της υγείας του, αλλά έστελνε γραπτά μηνύματα και οπτικό υλικό που επιβεβαίωνε κατά τα άνω την καλή αυτή κατάσταση της υγείας του. Είναι δε γνωστές στην ιατρική κοινότητα, και όχι μόνον, οι προϋποθέσεις και τα επιστημονικά εκείνα δεδομένα που επιβάλλουν και μετά ταύτα νομιμοποιούν τη διασωλήνωση, ως έσχατη ιατρική πράξη παροχής βοήθειας και διάσωσης ενός ασθενή. Το οξυγόνο είναι ένα εξ αυτών, μεταξύ άλλων, όπως όλως ενδεικτικά τα αέρια του αίματος. Το “99” όχι απλώς δεν δικαιολογεί την διασωλήνωση, ούτε μπορεί να γίνει η αποδεκτή η πτώση κατά 29 μονάδες μέσα σε ελάχιστα λεπτά (από 99 σε 70, όπως “ενημερωθήκαμε”), πολλώ μάλλον όταν η “πτώση” αυτή συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο, την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του επεδίωξαν και πέτυχαν και με μεγάλη προσμονή ανέμεναν».

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας