Ιστορίες ανθρώπων που υπέστησαν ιατρικά λάθη

3 Φεβρουαρίου, 2020

Καθημερινά ακούμε ιστορίες ανθρώπων που δέχθηκαν ιατρικά λάθη, λανθασμένες διαγνώσεις, ανάρμοστη συμπεριφορά από ιατρικό προσωπικό και τους συμβουλεύουμε.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν υποστεί ιατρικό λάθος και ακόμα περισσότεροι  φοβούνται να κινηθούν νομικά πιστεύοντας ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι εδώ για να σταθεί στο πλάι σας.

Αρκετοί δεν γνώριζαν ότι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση μέχρι και 5 χρόνια μετά το ιατρικό λάθος που υποστήκαν. Σε περίπτωση που το ιατρικό λάθος προκάλεσε το θάνατο κάποιου συγγενικού τους προσώπου, το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης αυξάνεται στα 8 χρόνια.

Επιπλέον, κάποιοι φοβούνται μήπως τα προσωπικά τους στοιχεία δημοσιευτούν και λόγω αυτού επιλέγουν να αποφύγουν να καταγγείλουν το περιστατικό για να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα προσωπικά στοιχεία προστατεύονται από το ιατρικό και δικηγορικό απόρρητο και από το νόμο της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οποιαδήποτε πληροφορία μοιραστείτε μαζί μας είναι εμπιστευτική και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δημοσίευσης της.

Ο τελευταίος και σημαντικότερος παράγοντας που εμποδίζει κάποιον από το να καταγγείλει ένα ιατρικό λάθος είναι η αμφιβολία ότι θα δικαιωθεί. Πολλοί πιστεύουν ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα ενώ άλλοι διστάζουν καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να αποδείξουν την ιατρική αμέλεια.

Η δικαιοσύνη λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις περιπτώσεις ιατρικών λαθών και οι υποθέσεις εκδικάζονται σύντομα. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι καταδικαστικές για τους γιατρούς στο 82% των περιπτώσεων!


Μάθετε Περισσότερα