Λεκτική βία από γιατρούς: Θεωρείται Ιατρικό Λάθος;

27 Ιουλίου, 2018

Λεκτική βία από γιατρούς: Θεωρείται Ιατρικό Λάθος;

Ένα αμφιλεγόμενο θέμα, η λεκτική βία γιατρών κατά ασθενών και νοσηλευτών; Θεωρείται Ιατρικό Λάθος ή όχι; Μπορεί να αποζημιωθεί;

Σύμφωνα με την παρουσίαση με τίτλο «Οι λέξεις πονάνε: Οι νοσηλευτές αντιμέτωποι με τη λεκτική κακοποίηση στον χώρο του χειρουργείου», που παρουσιάστηκε στην Επιστημονική Διημερίδα Ουρολογικής Ογκολογίας Βορείου Ελλάδος, 47- 60% των νοσηλευτών δέχονται λεκτική βία από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια των χειρουργείων! Δεν μπορεί να οδηγήσει σε λάθος από τη μεριά των νοσηλευτών λόγω πίεσης και εκνευρισμού; Φυσικά μπορεί! Και θα είναι λάθος των γιατρών που μίλησαν με αγενή τρόπο!

Σύμφωνα με έρευνες του εξωτερικού, η εργασιακή βία εμφανίζεται σε κάθε εργασιακό περιβάλλον αλλά κυρίως στον χώρο της υγείας και οι νοσηλευτές είναι οι πρώτοι αποδέκτες. Και φυσικά όταν μιλάμε για βία δεν μιλάμε μόνο για σωματική αλλά και για λεκτική, η οποία μπορεί να έχει το ίδιο επιβλαβή αποτελέσματα!

Η λεκτική βία μπορεί να είναι βρισιές, ειρωνίες, προσβολές, σαρκασμοί, απειλές, κυνισμός, υποτιμητικά ρατσιστικά ή σεξουαλικά σχόλια, που σκοπό έχουν να υποτιμήσουν το άτομο!

Τέτοια περιστατικά δεν συμβαίνουν όμως μόνο στους νοσηλευτές αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς! Χιλιάδες ασθενείς καταγγέλλουν ετησίως αγενή συμπεριφορά και λεκτική βία από τη μεριά των γιατρών!

Και οι νοσηλευτές και οι ασθενείς πρέπει να αναφέρουν τέτοιου είδους περιστατικά για να μην διαιωνιστει το πρόβλημα! Μάλιστα τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους περιστατικά αποζημιώνονται από τη δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι τιμωρούνται!

Αν σας έχει συμβεί οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό, μη διστάσετε να μιλήσετε στο Συνήγορο του Ασθενή γι’ αυτό!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]