ΜΕΘ: Νοσηλεία για τους ασθενείς με κορονοϊό. Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους;

21 Οκτωβρίου, 2020

ΜΕΘ σε κατάσταση συναγερμού

 Τόσο η κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για τις ανάγκες που επικρατούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων από την πανδημία.
 Στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση είναι οριακή όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η αύξηση στα κρούσματα κινείται σε ποσοστό λίγο πάνω από το 120%, ενώ η αύξηση για ζήτηση κλινών στις ΜΕΘ είναι λίγο πάνω από το 100% (1).

Δεδομένης της κατάστασης και της διαθεσιμότητας των ΜΕΘ η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας καταβάλλουν μία προσπάθεια να περιορίσουν τα κρούσματα, αλλά και να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα για κλίνες στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς (2). Υπολογίζεται μάλιστα, ότι κάθε 4 μέρες αυξάνονται κατά 10 οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ (4).

Σήμερα, νοσηλεύονται 87 ασθενείς με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 66 έτη, ενώ το 31.0% εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τo 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει ήδη κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω (3).

Οι συνέπειες για τους υπόλοιπους ασθενείς

 Από τις 278 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα μέχρι στιγμής  για τον κορονοϊό, με οι 113 να είναι κατειλημμένες. Με περισσότερες από τις μισές ΜΕΘ της χώρας γεμάτες, εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες τι θα συμβεί σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο στο Συνήγορο του Ασθενή, το δικαίωμα στην υγεία είναι για όλους. Γι’ αυτό το λόγο το θεμελιώδες αγαθό της υγείας προστατεύεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά.
Οι έντονοι φόβοι για την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού έχουν οδηγήσει τόσο σε συστάσεις προς τους μη-Covid ασθενείς, όσο και προς κλινικούς ιατρούς να παραμείνουν στο σπίτι και να αναστείλουν τις “μη επείγουσες” επισκέψεις τους στα νοσοκομεία της χώρας. Αξιολογήσεις, διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες συστήνεται “να περιμένουν” εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι η υγεία των ασθενών χωρίς κορονοϊό υπονομεύεται εξαιτίας της έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες έχουν παραχωρηθεί σε ασθενείς με κορονοϊό.

Πιστεύετε ότι η υγείας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Εάν πιστεύετε ότι η φροντίδα της υγείας σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας, έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και να αποζημιωθείτε για τη βλάβη που υποστήκατε.
Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.
Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.


Πηγές:
(1) Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Αττικής: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19. https://www.insurancedaily.gr/sto-kokkino-ta-nosokomeia-tis-attikis-ekkenonontai-krevatia-meth-gia-astheneis-covid-19/
(2) Παγώνη: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορoνοϊό – Τα πράγματα δεν πάνε καλά. https://www.capital.gr/epikairotita/3482641/pagoni-ekkenonontai-krebatia-meth-gia-astheneis-me-koronoio-ta-pragmata-den-pane-kala
(3) Κορωνοϊός: Νέο «ρεκόρ» με 667 κρούσματα, 8 θάνατοι και 87 σε ΜΕΘ. https://m.naftemporiki.gr/story/1648528/koronoios-neo-rekor-me-667-krousmata-8-thanatoi-kai-87-se-meth
(4) Κορονοϊός: Κάθε 4 μέρες αυξάνονται κατά 10 οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. https://www.ethnos.gr/ellada/125029_koronoios-kathe-4-meres-ayxanontai-kata-10-oi-astheneis-poy-nosileyontai-stis-meth