Τα σκάνδαλα της φαρμακοβιομηχανίας “νοσούν” την Ελλάδα.

24 Ιανουαρίου, 2019

Τα σκάνδαλα στη φαρμακοβιομηχανία διαιωνίζονται μέσα στα χρόνια και οι υποθέσεις πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Η άμεση ή έμμεση εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε παρόμοιες υποθέσεις αποτελούν ένα από τους βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν στο πρόβλημα να συνεχίζει να υφίσταται.
Την τελευταία 20ετία η δημόσια δαπάνη φαρμάκων έχει φτάσει δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική κοινωνία και ο μέσος ασθενής έχει εθιστεί στην υπερχρήση φαρμάκων, με αποτέλεσμα αφενός την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του και αφετέρου την ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα ιών και μικροβίων σε αντιβιοτικά φάρμακα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιβιοτικών φαρμάκων. Οι λοιμώξεις από ανθεκτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς έχει αυξήσει τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά το κοινό λόγω υπολειτουργικότητας και έλλειψης προσωπικού.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε από το Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, Νοέμβριος 2016), οι λοιμώξεις από Klebsiella pneumoniae στην Ελλάδα αγγίζουν το 61,9%! Τα στελέχη που απομονώθηκαν είναι ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, που χαρακτηρίζονται “προωθημένα” αντιβιοτικά.
Σήμερα, πάνω από 1.000 ασθενείς το χρονο χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο που νόσησαν σε νοσοκομειακή μονάδα. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν όλο και πιο συχνό φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα.
Οι αρμόδιοι πρέπει και έχουν χρέος να προστατεύσουν τους ασθενείς και πολίτες της χώρας και να δώσουν ένα τέλος στην ασυδοσία. Οι φαρμακοβιομηχανίες και ο ιατρικός μηχανισμός πρέπει να ελέγχονται.