Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ο κίνδυνος της λανθασμένης διάγνωσης

21 Οκτωβρίου, 2020

Τα ΣΜΝ, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κυρίως από τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στον μολυσμένο ασθενή.

 

Τα γνωστά αφροδίσια νοσήματα (HPV, Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα, Έρπης γεννητικών οργάνων, Σύφιλη, Γονόρροια ή Βλεννόρροια, HIV) μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας και να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή ή/και τη γονιμότητά του.

Ο κίνδυνος της λανθασμένης διάγνωσης

Δύο είναι τα τινά. Εαν κάποιος διαγνωστεί με ΣΜΝ, ενώ δεν έχει προσβληθεί, η εσφαλμένη αυτή διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά αυτά μπορεί να βλάψουν τον τρόπο λειτουργίας του αμυντικού μας μηχανισμού. Ο ασθενής θα μπει σε μια σειρά εξετάσεων και φαρμακευτικών αγωγών που ουσιαστικά δεν χρειάζεται.
Σε περίπτωση που κάποιος έχει προσβληθεί από κάποιο αφροδίσιο νόσημα και δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να αυξήσει την επικινδυνότητα του νοσήματος, να καθυστερήσει σημαντικά να λάβει αγωγή και φυσικά να το μεταδώσει μη γνωρίζοντας ότι αποτελεί απειλή για τους υπολοιπους.

ΣΜΝ και ψυχολογία

 

Φανταστείτε ότι επιστρέφετε σπίτι μετά από έναν συνηθισμένο ετήσιο έλεγχο (τεστ ΠΑΠ, καλλιέργεια, ειδικό τεστ ανίχνευσης ΣΜΝ) και μετά από λίγες ημέρες λαμβάνετε λανθασμένη διάγνωση ΣΜΝ. Η κατάσταση στην οποία θα βρεθείτε θα σας επηρεάσει ολοκληρωτικά, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα υγείας σας, ενώ παράλληλα μπορεί να βρεθείτε υπόλογος-η στον/στην σύντροφό σας και τον κύκλο σας για την απροσεξία ή μια τυχόν απιστία σας.

 

Η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να ζημιώσει σημαντικά την καθημερινότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σεξουαλική σας ζωή. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να σας απομακρύνει από το σύντροφό σας δημιουργώντας προβλήματα εμπιστοσύνης και ψυχολογική αστάθεια.

 

Στην περίπτωση της μη διάγνωσης, ανάλογα με το νόσημα, ο αντίκτυπος μιας τέτοια μόλυνσης μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για εσάς και τους γύρω σας.

Ιατρική βοήθεια

 

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία σώζουν ζωές. Ο γιατρός θα πρέπει να σας καθοδηγεί ορθά και να σας ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας σας. Η θεραπεία θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

 

Ο/Η σύντροφος μου γνώριζε…

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς για απόκρυψη ή μετάδοση ΣΜΝ με πρόθεση σε συντρόφους ατόμων που είχαν προσβληθεί. Η μετάδοση ΣΜΝ με πρόθεση κατά την οποία ο ασθενής γνώριζε αποδεδειγμένα ότι έχει νοσήσει και παρ’όλα αυτά μετέδωσε το νόσημα στο σύντροφό του αποτελεί ποινικό αδίκημα

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως ασθενής και πολίτης και να διαθέτετε κριτική ικανότητα και γνώση προκειμένου να αξιολογείτε τους επαγγελματίες ιατρούς που συνεργάζεστε.

Πηγές:
(1) Myreen E. Tomas, Damon Getman, Curtis J. Donskey, Michelle T. Hecker. Over-Diagnosis of Urinary Tract Infection and Under-Diagnosis of Sexually Transmitted Infection in Adult Women Presenting to an Emergency Department. Journal of Clinical Microbiology, 2015; JCM.00670-15 DOI: 10.1128/JCM.00670-15

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας