Θάνατος 35χρονης: Ο γιατρός δε διέγνωσε τον καρκίνο

Θάνατος 35χρονης: Ο γιατρός δε διέγνωσε τον καρκίνο

4 Φεβρουαρίου, 2019

Το χρονικό της υπόθεσης
Μία νεαρή γυναίκα αποφάσισε να επισκεφτεί ένα δερματολόγο, καθώς αντιλήφθηκε  ένα μικρό εξόγκωμα στο δεξί της γλουτό. Ο γιατρός, αφού την εξέτασε, αφαίρεσε το εξόγκωμα χωρίς όμως να το στείλει ποτέ για βιοψία.
Τέσσερις μήνες αργότερα, η 35χρονη εμφάνισε ξανά εξόγκωμα στο σημείο που την εγχείρησε ο γιατρός. Αποφάσισε να επισκεφθεί πάλι το δερματολόγο, ο οποίος διέγνωσε μελάνωμα και το αφαίρεσε χειρουργικά. Ωστόσο, και πάλι δεν προχώρησε σε κάποια εξέταση και διάγνωση ούτε στο μελάνωμα που αφαίρεσε ούτε στον υπόλοιπο οργανισμό της.
Ένα χρόνο αργότερα, η γυναίκα εμφανίστηκε ξανά στο δερματολόγο με έντονους πόνους στη σπονδυλική στήλη και μετά από πολλές εξετάσεις αποδείχθηκε ότι είχε γενικευμένες μεταστάσεις. Αμέσως, ξεκίνησε ακτινοθεραπεία όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Δύο ημέρες αργότερα η άτυχη γυναίκα έχασε τη μάχη με τη ζωή, αφήνοντας πίσω δύο παιδιά ηλικίας 5 και 12 ετών.
Η απάντηση των δικαστηρίων
Οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας κατήγγειλαν τον γιατρό για θάνατο από αμέλεια. Συγκεκριμένα, ο δερματολόγος κατηγορήθηκε για αμέλεια διάγνωσης κατά την πρώτη επίσκεψη της ασθενούς, τον τρόπο εγχείρησης και την παράλειψη του να στείλει το σώμα που αφαίρεσε για εξέταση.
Ο δικαστής δικαίωσε την οικογένεια του θύματος καταδικάζοντας σε φυλάκιση 20 μηνών τον υπεύθυνο για θάνατο από αμέλεια και δίνοντας αποζημίωση 70.000 ευρώ στους συγγενείς της γυναίκας.
Τα διαδοχικά λάθη του γιατρού οδήγησαν στο θάνατο της άτυχης μητέρας και σε μεγάλη θλίψη της οικογένειας της.
Τα θύματα ιατρικών λαθών δεν πρέπει να σιωπούν, πρέπει να κάνουν στην άκρη τον πόνο ή τον φόβο και τους ενδοιασμούς τους και να επιζητούν τη δικαίωση. Όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Κανένας ανεπαρκής και αδιάφορος λειτουργός Υγείας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος. Κανένα θύμα ιατρικού λάθους δεν πρέπει να μένει χωρίς δικαίωση!
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]