Τι συμβαίνει με τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στη μέση της πανδημίας;

8 Απριλίου, 2020

Ο νέος κορωνοϊός, γνωστός ως COVID-19, εξαπλώνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο στα περισσότερα σημεία του πλανήτη, πλήττοντας ευάλωτες και μη ομάδες του πληθυσμού. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει όχι μόνο το εκάστοτε δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και τη σωματική και ψυχική υγεία του καθενός μας ξεχωριστά, καθώς κανείς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από τη δυσοίωνη αυτή κατάσταση.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να νοσούν και ν’  αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα υγείας, τα οποία αναγκάζονται να παραμερίσουν υπό το φόβο της μετάδοσης του ιού από την επαφή τους με άλλα άτομα. Ιδιαίτερα μάλιστα οι ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, συχνά μετά από σύσταση του ιατρού τους ή με το φόβο ότι θα κολλήσουν το νέο κορωνοϊό με την επίσκεψη τους σε μία νοσοκομειακή μονάδα, επιλέγουν να παραμείνουν στο σπίτι. 

Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία τους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου χρήζουν άμεσα χειρουργικής επέμβασης ή/και νοσηλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η είδη ότι οι εισαγωγές των καρδιολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία παρουσιάζουν πτώση 75%.Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι ο κίνδυνος θανάτου που διατρέχουν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον  κίνδυνο του κορωνοϊού σε περίπτωση που δεν τους παραχθεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Σε περίπτωση δε καθυστερημένης επίσκεψης στα νοσοκομεία, είναι πιθανό ο ασθενείς να έχει παρουσιάσει ήδη επιπλοκές που θα επιβαρύνουν πολύ περισσότερο την υγεία του. 

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η σύσταση #Μένουμε_Σπίτι δεν αφορά εκείνους που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Τα δημόσια νοσοκομεία που δέχονται περιστατικά κορωνοϊού είναι συγκεκριμένα και αυτό δε σημαίνει ότι δέχονται αποκλειστικά ασθενείς που έχουν πληγεί από τον ιό. 

Αντίθετα, συνεχίζουν να δέχονται δεκάδες περιστατικά καθημερινά με όλα τα τμήματα να συνεχίζουν αδιάκοπτα τη λειτουργία τους. Αντίστοιχα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, προς το παρόν, δεν εμπλέκονται καθόλου στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί και συνεχίζουν να εξυπηρετούν ασθενείς με οποιαδήποτε πάθηση τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής προστασίας.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το δικαίωμα στην υγεία και η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι θεμελιώδες για κάθε πολίτη – ασθενή. Μην αμελείτε την υγεία σας με τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορωνοϊού όταν αντιμετωπίζετε σοβαρά νοσήματα. 

Πηγή: Iatronet

Ο Συνήγορος του Ασθενή παραμένει πάντα δίπλα σας
και υπερασπίζεται το δικαίωμα σας στην Υγεία.

 


Διαβάστε Περισσότερα για τον Covid-19