Το ΕΣΥ στερεύει από γιατρούς

Το ΕΣΥ στερεύει από γιατρούς. Το σύστημα δεν ανταποκρίνεται και οι ασθενείς διακινδυνεύουν!

25 Ιανουαρίου, 2019

Όλο και περισσότερες είναι οι φωνές που ακούγονται σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με την υποστελέχωση και το braindrain να αποτελούν βασικές αιτίες υποβάθμισης του λειτουργήματος του ιατρικού προσωπικού και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασθενών.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την συγκεκριμένη κατάσταση κρούει αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος και σε γραπτή δήλωσή του μιλά για κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.
Όπως αναφέρει: «Αποχωρούν οι γιατροί κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης. Σύμφωνα πάντοτε με τα επίσημα στοιχεία τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των γιατρών που θα αποχωρήσουν θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, επειδή οι γιατροί που αποτέλεσαν τον κορμό του ΕΣΥ μέχρι τώρα, θα συνταξιοδοτηθούν το 2020 συμπληρώνοντας τα 67 τους χρόνια.
Η δρομολόγηση της ανανέωσης των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 αποτελούν λύσεις «μπαλώματα» και δεν μπορούν επ’ ουδενί να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό.»
Από την άλλη μεριά, οι ειδικευόμενοι είναι «είδος» προς εξαφάνιση, ειδικά σε ορισμένες ειδικότητες που αποτελούν ζωτικής σημασίας κομμάτι κάθε νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣΥ 21.000 γιατροί, ενώ οι ελλείψεις που καταγράφονται σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι 6.500 τουλάχιστον.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το φορτίο που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο. Χιλιάδες είναι τα περιστατικά που όχι απλώς δεν εξυπηρετούνται επαρκώς, αλλά πολύ περισσότερο μπορεί να μην εξυπηρετούνται και καθόλου. Άμεσο αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των ιατρικών λαθών.
Η ανεπάρκεια του συστήματος, οι αντίξοες συνθήκες εργασίας του ιατρικού προσωπικού και τα ιατρικά λάθη αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που υποβαθμίζουν συνεχώς το ΕΣΥ.
Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν οφείλουν να είναι άμεσες και δραστικές. Τόσο για τη διασφάλιση των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών, όσο και για την υπεράσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου.