Έξι ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Έξι ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την Ελλάδα

10 Απριλίου, 2019

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων. Ετησίως μόνο στην χώρα μας καταγράφονται περίπου 6.000 ιατρικά λάθη! Ωστόσο, από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ξεχωρίζουν έξι περιπτώσεις, των οποίων οι ασθενείς κατάφεραν να δικαιωθούν.

  1. Μια επέμβαση αφαίρεσης πολύποδα αντιμετωπίστηκε ως “ρουτίνας” από τους γιατρούς. Λόγω επιπλοκής κατά το χειρουργείο και της αδράνεις των γιατρών, η εν λόγω ασθενής έμεινε “φυτό”. Το δικαστήριο εκδίκασε στην άτυχη κοπέλα 500.000 ευρώ αποζημίωση.
  2. Ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργείο για αφαίρεση όγκου. Έπειτα από καιρό, και ενώ οι πόνοι συνεχίζονταν, επισκέφθηκε άλλο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Προς έκπληξη του, διαπίστωσε ότι ο χειρούργος δεν αφαίρεσε τον όγκο αλλά υγιές μέρος του δεξιού επινεφριδίου του! Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια όπου και του εκδικάστηκε αποζημίωση 100.000 ευρώ συν τόκους.
  3. Κατά την επέμβαση θυροειδούς, ο γιατρός τραυμάτισε τις φωνητικές χορδές της ασθενούς, Ως αποτέλεσμα, η γυναίκα αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και τελικά έχασε την φωνή της! Η δικαιοσύνη της εκδίκασε αποζημίωση 100.000 ευρώ.
  4. Οδοντιατρικό λάθος είχε ως συνέπεια η ασθενής να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι! Ο οδοντίατρος χρησιμοποίησε λάθος βελόνα για την απονεύρωση δοντιού με αποτέλεσμα το καυστικό υγρό να πήξει και με την πίεση να πεταχτεί πάνω στο μάτι της ασθενούς. Η άτυχη γυναίκα απέκτησε εγκαύματα, αναπηρικό καροτσάκι και 30.000 ευρώ αποζημίωση συν τόκους.
  5. Ίσως το πιο σοκαριστικό παράδειγμα ιατρικού λάθους συνέβη σε νοσοκομείο της Β. Ελλάδος. Οι γιατροί μετέγγισαν αίμα με τον ιό HIV σε νεαρή κοπέλα, η οποία και μολύνθηκε. Το εν λόγω νοσοκομείο δεν είχε φροντίσει για την σωστή ενημέρωση των αιμοδοτών και υποχρεώθηκε σε αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ!
  6. Το Δημόσιο αναγκάστηκε να καταβάλλει αποζημίωση μισό εκατομμύριο ευρώ για ιατρικό λάθος κατά την διάρκεια πλαστικής χειρουργικής. Η αμέλεια του αναισθησιολόγου και του χειρούργου προκάλεσε μόνιμη αναπηρία στην ασθενή.

 
Εσείς έχετε υποστεί ιατρικό λάθος;

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
Πηγή: https://www.protothema.gr