Ιατρική αμέλεια κατά την εγκυμοσύνη: Πώς και γιατί συμβαίνει;

3 Οκτωβρίου, 2020

Η εγκυμοσύνη αποτελεί για πολλές γυναίκες και τους συντρόφους τους μια μορφή ολοκλήρωσης. Η περίοδος της κύησης συνοδεύεται πολλές φορές από άγχος και πίεση καθώς πρόκειται για 9 αρκετά απαιτητικούς μήνες.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ρόλος του προσωπικού γιατρού είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο υπεύθυνος γυναικολόγος οφείλει να καθοδηγεί και να συμβουλεύει την εγκυμονούσα σε κάθε στάδιο της κύησης και να της δημιουργεί τη σιγουριά που χρειάζεται, έτσι ώστε να μειώσει το άγχος και την πίεση που την καταβαλλει.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά;

Ο γιατρός φέρει ευθύνη για το έμβρυο και τη μητέρα και πρέπει να παρακολουθεί στενά και τους δύο με σκοπό την ομαλή εξέλιξη της κύησης. Επιπλέον, κατά τον τοκετό οφείλει να ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του μωρού και της επιτόκου.

Λάθη στον προγεννητικό έλεγχο…

Υπάρχει μια σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι μητέρες προκειμένου να παρακολουθείται η υγεία και η ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και η κατάσταση της εγκυμονούσας. Η αποτυχία διενέργειας ικανοποιητικού προγεννητικού ελέγχου, η λανθασμένη διάγνωση και η μη έγκαιρη διαπίστωση εμφανούς βλάβης στα χρωμοσώματα του εμβρύου αποτελεί ιατρικό λάθος και αμέλεια.

Συμβουλές και καθοδήγηση στη νέα μητέρα…

Κατά την κύηση ο γιατρός αναλαμβάνει να δίνει συμβουλές και να συνταγογραφεί αγωγή για την μητέρα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού της και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Οποιαδήποτε παράλειψη ή λάθος που μπορεί να ζημιώσει τόσο τη μητέρα, όσο και το μωρό αποτελούν λάθος του γιατρού. Η μητέρα δεν πρέπει να επιβάλλεται σε άσκοπες αγωγές ή διαδικασίες.

 

Επιπλοκές στον τοκετό…

Η ιατρική θέλει γρήγορες και σωστές αποφάσεις που σώζουν ζωές. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις όπου κάποια επιπλοκή δημιούργησε αναπηρία, τραυματισμό ή ακόμα και κατάληξη του μωρού ή της μητέρας.

Τα δικαιώματα του ασθενούς…

  • Ο ασθενής οφείλει να ενημερώνεται αναλυτικά για τους κινδύνους μιας ιατρικής πράξης και την φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφείται.
  • Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει, στο βαθμό του εφικτού, το αποτέλεσμα μια ιατρικής ενέργειας/επέμβασης.
  • Ο γιατρός πρέπει και οφείλει να ενημερώνει τον ασθενή ή/και τα οικεία του πρόσωπα για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση αγωγής, επέμβασης, τοκετού.
  • Οποιαδήποτε πράξη χρηματισμού διώκεται νομικά. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά με τα γνωστά “φακελάκια” που καταγράφονται καθημερινά.

Η ευθύνη του γιατρού επιμερίζεται σε αστική, ποινική και πειθαρχική ανάλογα με το αδίκημα.

Κατά τις περιπτώσεις αστικής ευθύνης ο γιατρός υποχρεούται να καταβάλλει στον ζημιωμένο ασθενή το ποσό χρηματικής αποζημίωσης που θα του επιβληθεί από την δικαστική αρχή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας ως πολίτης και ασθενής με σκοπό να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Με σεβασμό στο λειτούργημα του γιατρού και την προσπάθεια του να το εξασκεί καθημερινά με τα μέσα που διαθέτει, οφείλουμε να διασφαλίζουμε νομικά τον κάθε ασθενή με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρικού συστήματος.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας