Θάνατος από Covid: Ιατρική Αμέλεια έδειξε η νεκροψία

9 Ιουνίου, 2021

Ένας άντρας 79 ετών έχασε τη ζωή του από κορονοϊό στο νοσοκομείο της Κατερινής. Η κόρη του, κατέθεσε μήνυση ζητώντας την εκταφή του πατέρα της από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς υπήρχαν υπόνοιες για ιατρική αμέλεια.

 

Τι αναφέρει η μήνυση

 

Η μήνυση της κόρης του άτυχου άνδρα, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου με την κατηγορία της ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας του 79χρονου, που άφησε την τελευταία του πνοή στης 19 Φεβρουαρίου του 2021. Παράλληλα με τη μήνυση, υποβλήθηκε το αίτημα για την εκταφή του, καθώς πρόκειται για μία αναγκαία διαδικασία προκειμένου να προχωρήσουν στη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και ιστολογικών εξετάσεων, ώστε να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου.

Η άδεια για εκταφή

 

Οι αρμόδιες Αρχές έδωσαν την απαραίτητη εντολή για την εκταφή του 79χρονου άνδρα καθώς, σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες, τρεις μέρες μετά τον θάνατο ο ιός νεκροποιείται. Επομένως, κρίθηκε ασφαλής η διενέργεια  νεκροψίας – νεκροτομής και η οποία, διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης. 

 

Ο δικηγόρος της κόρης του 79χρονου, αναφέρει ότι «πρόκειται για έγκριση εκταφής σε άτομο το οποίο εισήχθη στο νοσοκομείο Κατερίνης λόγω covid και το οποίο απεβίωσε όπως αναφέρεται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του νοσοκομείου από καρδιακή ανακοπή, σήψη και COVID» 

Η παρέμβαση Εισαγγελέα για την Ιατρική Αμέλεια

 

Οι πληροφορίες που προέρχονται από συγγενείς, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές, αναφέρουν ότι ο θάνατος του ηλικιωμένου άνδρα δεν προήλθε από την πανδημία Covid-19 αλλά από ιατρική αμέλεια…

 

Αυτός είναι και ο λόγος που κατατέθηκε μήνυση με αίτημα εκταφής. Η εκταφή πραγματοποιήθηκε, διότι ο εισαγγελέας Πιερίας ζήτησε, μέσω της αστυνομίας, να παραληφθεί και να του παραδοθεί από το νοσοκομείο ο ιατρικός φάκελος του αποβιώσαντος, κάτι το οποίο έγινε εντός μερικών ωρών.

 

Ο εισαγγελέας Πιερίας στη συνέχεια, έδωσε εντολή για να πραγματοποιηθεί η εκταφή και να διενεργηθεί νεκτροψία – νεκροτομή στο πατέρα της καταγγέλουσας. Συμπληρωματικά, ο δικηγόρος της οικογένειας τονίζει ότι στη μήνυση αναφέρεται και έγινε αποδεκτό ότι “ο ιός 3 μέρες μετά το θάνατο νεκροποιείται και ότι είναι δυνατό να ληφθεί επίχρισμα από το φάρυγγα ή από τη μύτη του νεκρού ο οποίος απεβίωσε μερικές μέρες πριν να διαπιστωθεί ότι είναι αρνητικός στον ιό του covid και στη συνέχεια να μπορέσουν οι ιατροδικαστές να προχωρήσουν στη νεκροψία- νεκρoτομή“.

Ο Συνήγορος του Ασθενή σας παρέχει τη δυνατότητα να ορίσετε Ιατροδικαστή για τη νεκροψία – νεκροτομή, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του συγγενικού σας.

Το πόρισμα του Ιατροδικαστή

 

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, από τη νεκροψία- νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο νεκρός έφερε κάκωση στην τραχεία από τη διασωλήνωση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία επιπλοκή, αφού προκαλείται υποδόριο εμφύσημα, δηλαδή διαφεύγει αέρας κάτω από το δέρμα που προφανώς επιδείνωσε την κατάστασή του. Αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων του 79χρονου, ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα για τα αίτια που οδήγησαν στην κατάληξη του. 

 

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αιτία θανάτου είναι διαφορετική από αυτή η οποία δηλώθηκε στη ληξιαρχική πράξη θανάτου, πόσο μάλλον δε, ο θάνατος οφείλετε σε Ιατρική Αμέλεια, τότε οι συγγενείς του θύματος έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση για την ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη που υπέστησαν!

Ο Συνήγορος του Ασθενή είναι δίπλα σας!

Κάθε πολίτης έχει αναφαίρετο το Δικαίωμα στην προκειμένη πανδημία, να διαλευκάνει τα αίτια σωματικών βλαβών σε βάρος της υγείας τους αλλά ακόμη και την αιτία θανάτου συγγενικών/φιλικών του προσώπων, σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, αλλά ακόμα και σε όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από Covid-19.

 

Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά και να αποζημιωθεί για τη βλάβη που υπέστη! Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διεκδικήσει όσα δικαιούται, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία τόσο τη δική του, όσο και των συγγενικών του προσώπων… 

  

Ο Συνήγορος του Ασθενή μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com για να ενημερωθείτε για τα επόμενα σας βήματα.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας