ΜΕΘ: Σε ράντζα οι ασθενείς χωρίς κορονοϊό!

26 Φεβρουαρίου, 2021

Δραματική συνεχίζει να είναι οι κατάσταστη στις Μ.Ε.Θ. τις Αττικής, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν τα 1.500 ημερησίως. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, 8 στα 10 νοσοκομεία στην Αττική δεν έχουν καμία ΜΕΘ διαθέσιμη.
Oι αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, καθώς από τη στιγμή της διασωλήνωσής τους οι ασθενείς χρειάζεται να εισαχθούν άμεσα σε Μονάδα. Στην Αττική αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στα 10 νοσοκομεία που διαθέτουν ΜΕΘ Covid, πληρότητα εμφανίζεται στα 8.

“Κόκκινος Συναγερμός” σε όλη την Αττική

 
Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε πανικό, αφού οι κλινικές έχουν γεμίσει ασφικτή σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βρίσκονται σε ράντζα ακόμη και για απλές νοσηλείες. Την ίδια στιγμή, εντοπίζονται δεκάδες κρούσματα σε κλειστές δομές του Πειραιά, της Κυψέλης και του Γέρακα.

 

Οι τεράστιες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό και ιδιαίτερα εκείνων με αναπνευστικά προβλήματα,  έχουν τεθεί σε προτεραιότητα, και οι ασθενείς με άλλα νοσήματα συμπτύσσονται στα ράντζα των παθολογικών κλινικών.

 

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την επιδημιολογική εικόνα, αλλά  ανησυχούν πολύ περισσότερο, για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, δίνουν καθημερινή μάχη (από τις διοικήσεις μέχρι και τους γιατρούς ή/και τους νοσηλευτές) ώστε να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά των ασθενών που ασθένησαν από την πανδημία και αυξάνεται κάθε ώρα που περνάει.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας (ΠΟΕΔΗΝ) παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19.

Εξαντλήθηκαν οι κλίνες στις Μ.Ε.Θ. !

 

Τις τελευταίες ημέρες, καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 150 (!), στην Περιφέρεια Αττικής.  Πρόκειται ολοφάνερα για έναν αριθμό που δεν μπορεί να απορροφήσει το Ε.Σ.Υ. στην Αττική.
Το ίδιο τραγική είναι και η κατάσταση των ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε κάποια Μ.Ε.Θ. προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τους και εν τέλει, τη ζωή τους. Οι κενές θέσεις διατίθενται… με το σταγονόμετρο! Τα νέα κρούσματα που έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια, ανησυχούν τους ειδικούς, που γνωρίζουν καλά ότι η αύξηση θα φέρει και επιπλέον νοσηλείες.

Δεκάδες κρούσματα σε δομές ηλικιωμένων… 

 

Πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στις κλειστές δομές που τους πλειοψηφία φιλοξενούν ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα σε κλινική του δήμου Πειραιά, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 70 θετικοί ασθενείς  στον κορονοϊό αλλά και άλλοι 15 σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων στην Κυψέλη και τον Γέρακα. Υποστηρίζεται ότι τις επομένες ημέρες θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών στην Περιφέρει, και πιέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα γίνουν ακόμη περισσότερες.

Γέμισαν οι Μ.Ε.Θ στην Αττική! Η  δραματική εικόνα στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, αυτή τη στιγμή, είναι η ακόλουθη:

ΚΑΤ: 13 ασθενείς στις 14 κλίνες

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες (πλήρης)

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες (πλήρης)

ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 ασθενείς στις 84 κλίνες (πλήρης)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 38 ασθενείς στις 38 κλίνες (πλήρης, γίνεται προσπάθεια να φτάσουν τα 44 κρεβάτια)

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες (πλήρης)

ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες (πλήρης)

AΤΤΙΚΟΝ: 27 ασθενείς στις 33 κλίνες

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες (πλήρης)

ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες (πλήρης)

Η επιλεκτική αντιμετώπιση που αναγκάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ν’ ακολουθήσει προκειμένου να διαχειριστεί τη σοβαρότητα των περισταστικών, σε συνδυασμό με την έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τους γιατρούς, οδηγούν αναπόφευκτα στο θάνατο δεκάδων ασθενών. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σημαντική.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. έχει ξεφύγει ήδη από το Νοέμβριο και παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό αυξάνονται διαρκώς… δε θα είναι περίεργο εάν σύντομοι, οι γιατροί αρχίσουν να αναγκάζονται να κάνουν “επιλογή” των ασθενών που θα διασωληνώσουν με βάση ηλικιακά κριτήρια.

Οι συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη στους ανθρώπους τους και αν έλαβαν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη για να σωθεί η ζωή τους.

Δείτε εδώ τι μπορείτε να κάνετε

Υποψιάζεστε Ιατρική Αμέλεια ;

 
Εάν πιστεύετε ότι η φροντίδα της υγείας σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας, έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά και να αποζημιωθείτε για τη βλάβη που υποστήκατε. Το δικαίωμα στην Υγεία είναι για όλους.

 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε νομικές συμβουλές σε περίπτωση που υποψιάζεστε αμέλεια ή λάθος σε βάρος σας της δικής σας υγείας ή συγγενή σας. Ανάλογα με τις συνθήκες που περιβάλλουν το περιστατικό στην υγεία σας, ενδέχεται να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για την κακή ιατρική πρακτική σε βάρος σας. Ο προσδιορισμός της αιτίας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας διεκδίκησης σας.

 

Ο Συνήγορος του Ασθενή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των θυμάτων που αμελήθηκε η υγεία τους και είναι πάντα δίπλα στα θύματα ιατρικού λάθους και τις οικογένειες τους. Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει υποστεί οποιοαδήποτε μορφής βλάβη, ηθική ή σωματική, εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους, είμαστε εδώ να σας ακούσουμε!

 

Επικοινωνήστε σήμερα με το Συνήγορο του Ασθενή στο 211-0121395 ή με email στο info@sta.bcla.com.

 

Με σεβασμό στο λειτούργημα του γιατρού και την προσπάθεια του να το εξασκεί καθημερινά με τα μέσα που διαθέτει, οφείλουμε να διασφαλίζουμε νομικά τον κάθε ασθενή με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του ιατρικού συστήματος.

Πιστεύετε ότι η υγεία σας παραμελήθηκε λόγω της πανδημίας;

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας για οποιαδήποτε απορία σας.

Λ. Συγγρού 262, Αθήνα Τ.Κ 17672

+30 211 012 1395

support@sta.bcla.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας